Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Νεοκεϋνσιανισμός

Ο νεοκεϋνσιανισμός στηρίζει την «πλήρη απασχόληση» και όχι την «μερική» ή την «ελαστική απασχόληση».

Ο νεοκεϋνσιανισμός στηρίζει το «κράτος επενδυτή» και όχι το κράτος «καταναλωτή»(Σκιντέλσκι:290) ή/και το «κράτος νυχτοφύλακα» .

Ο νεοκεϋνσιανισμός είναι υπέρ των πλεονασματικών προϋπολογισμών σε φυσιολογικές οικονομικές συνθήκες (Σκιντέλσκι:23).

Ο νεοκεϋνσιανισμός είναι υπέρ της  «προσαρμογής του πιστωτή» (creditor adjustment) που εν προκειμένω σήμαινε ότι το κόστος διόρθωσης των κρατικών ελλειμμάτων τους δεν πρέπει να το επωμίζονται μόνο οι χρεώστιες χώρες, αλλά ότι οι....
πιστώτριες πλεονασματικές χώρες έχουν συμφέρον να τις δανείζουν με ευνοϊκούς όρους, προκειμένου να επέλθει η αναγκαία για τη λειτουργία του συστήματος εξισορρόπηση(Σκιντέλσκι:212).
Ο νεοκεϋνσιανισμός είναι αντίθετος στον εξωτερικό δανεισμό(Σκιντέλσκι:304).
Ο νεοκεϋνσιανισμός πιστεύει ότι η κατοχή εθνικών περιουσιακών στοιχείων από αλλοδαπούς θα «προκαλεί εντάσεις και έχθρες» σε κρίσιμες στιγμές,  κοινωνική ανισότητα  και πιστεύει και ότι οι εγχώριες επενδύσεις ήταν προτιμητέες, μιας και ήταν εκ φύσεως λιγότερο ριψοκίνδυνες από τις επενδύσεις στο εξωτερικό (Σκιντέλσκι:304).
Ο νεοκεϋνσιανισμός  δεν  ένθερμος υποστηρικτής  του μοντέλου tax-and-spend που πρεσβεύει ότι τα φορολογικά έσοδα θα πρέπει να προσδιορίζουν το ύψος των δημόσιων δαπανών και δεν θεωρεί σκόπιμο  ο δημόσιος τομέας να απορροφά περισσότερο από το 25% του εθνικού εισοδήματος(Σκιντέλσκι:23).
Ο νεοκεϋνσιανισμός  είναι υποστηρικτής  και υπερασπιστής του κράτους δικαίου, της κοινωνικής ασφάλισης, των δημοκρατικών αρχών, κοινωνικής σχετικής ισότητας και είναι σφόδρα αντίθετος στον αντιφιλελεύθερο κρατισμό, στην ανισότητα και στην αδικία(Κρούγκμαν: κεφ 13 και Στίγκλιτς : κεφ 5 και 10).
Ο νεοκεϋνσιανισμός  θεωρεί την μεσαία τάξη ως (Σκιντέλσκι:23).
Ο νεοκεϋνσιανισμός  είναι υπέρ του ελεγχόμενου καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης και αντίθετος στον χρηματοπιστωτικό καπιταλισμό και του νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης (Σκιντέλσκι:23).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1-Σκιντέλσκι, Η διδασκαλία του Κέινς, 2011
2-Κρούγκμαν, Η συνείδηση ενός Φιλελεύθερου(η ελληνική μετάφραση κάκιστα χρησιμοποιεί την λέξη προοδευτικός), 2007
3-Στίγκλιτς, the price of inequality, 2012


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου